REISBLOG: vakantie naar Macedonië en Albanië

REISBLOG: vakantie naar Macedonië en Albanië

Macedonië en Albanië zijn geen doorsnee vakantielanden, daarom besloten wij om eind juli op avontuur te gaan door deze twee nog onontdekte landen. Onze accommodatie was gelegen in Ohrid, een middelgrote plaats aan het Meer van Ohrid in het zuidwesten van Macedonië. Ohrid is een prachtige eeuwenoude stad en staat tevens op de Unesco werelderfgoedlijst.

Lees verder onder de foto

Ohrid
In Ohrid is van alles te beleven. In het historische centrum van de stad vind je diverse restaurants, cafeetjes en winkeltjes. Voor een paar euro per persoon heb je een compleet diner inclusief drinken. Op de boulevard langs het meer staan verschillende kraampjes met o.a. maiskolven (50 MKD per kolf), ijsjes (20 – 40 MKD per bolletje) of een snelle hap. Ook voor (kleine) kinderen en jongeren is er van alles te beleven. Ohrid is zo veelzijdig dat je je er geen moment zult vervelen.

In Ohrid kun je ook diverse excursies boeken. Wij raden je aan om dit via lokale gidsen te doen en niet via de reisorganisatie in Nederland. De lokale gidsen hebben namelijk veel ervaring en ze nemen je mee naar nog onontdekte plekjes.

Lees verder onder de foto

Huurauto
Aangezien ik een avontuurlijk persoon ben, besloten we een auto te huren. Dit kan op verschillende locaties in Ohrid. Zelf hebben wij bij Escape rent a car een auto, een Fiat Panda, gehuurd. Bij Escape betaal je geen borg en kun je cash in Denar betalen. Voor onze huurauto waren wij ongeveer 15.000 MKD kwijt.

Als je met een (huur)auto naar buurland Albanië wil reizen heb je een groene kaart nodig, deze krijg je in de meeste gevallen van het autoverhuurbedrijf. Vanwege de politieke spanningen tussen Macedonië en Griekenland raden ze je af om met een Macedonisch voertuig naar Griekenland te reizen. Naar Albanië reizen is geen enkel probleem.

Lees verder onder de foto

Albanië
Tijdens onze vakantie zijn we ook naar Tirana, de hoofdstad van Albanië gereisd. De (hoofd)wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar. De verkeerssituatie is naar onze mening veilig. We waren vanuit onze accommodatie in Ohrid ongeveer drie uur onderweg (incl. grenscontrole). In Tirana hebben we veel kunnen zien: winkeltjes, de ‘Piramide van Tirana’ en beelden van Stalin en Lenin. Je kijkt er je ogen uit. Opvallend: in Tirana zijn geen grote winkelketens te vinden.

Na een aantal dagen besloten we om opnieuw naar Albanië te reizen. Deze keer niet om een stad te bezoeken, maar om lekker op ons gemakje langs het Meer van Ohrid te rijden. In Albanië vind je langs het Meer van Ohrid diverse (vissers)dorpjes en leuke strandtentjes.

De natuur in Albanië is een stuk ruiger dan in Macedonië. Overal zijn oude bunkers te vinden en in de hoofdstad Tirana zie je veel restanten van het communistische regime. Lees hier meer over onze rondreis door Albanië (2021).

Lees verder onder de foto

Tips!

  • Zorg dat je voldoende cash geld op zak hebt. Je kunt namelijk niet overal pinnen. In de grotere steden en toeristische plaatsen vind je voldoende pinautomaten. Wissel je euro’s niet om op het vliegveld van Ohrid, daar hanteren ze namelijk een ongunstige wisselkoers.
  • Niet iedereen spreekt Engels, zorg daarom dat je een vertaallijstje hebt met de belangrijkste woorden en begrippen. In de meeste grote steden en toeristische plaatsen spreken de mensen wel Engels.
  • Heb je haast? Neem dan een taxi i.p.v. de bus. De bussen hebben namelijk geen vaste vertrektijden. Neem bij voorkeur de officiële taxi’s (Macedonië: blauw-witte auto’s), deze werken namelijk met een taximeter.
  • Boek je excursie(s) bij lokale gidsen. Lokale gidsen zijn betrouwbaar en hebben veel ervaring. Als je op zoek bent naar een ervaren en betrouwbare gids in Ohrid en omgeving kunnen wij Dushko aanraden. Dushko spreekt Nederlands en werkt samen met zijn zoon en schoonzoon. Bekijk hier de recensies.

Heb je nog vragen over onze vakantie naar Macedonië en Albanië? Stel ze gerust! Wij beantwoorden ze graag!

Deel dit bericht
  • 1
    Share

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *