Subsidie voor een groen dak

Subsidie voor een groen dak

BREDA – Bredase huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen kunnen bij de gemeente Breda subsidie aanvragen. Op dit moment kan dat al voor de aanleg van een groen dak, maar binnenkort kunnen huiseigenaren ook subsidie aanvragen voor groene gevels, regenwatervoorzieningen en het ‘ontstenen’ van tuinen.

De subsidie voor groene daken die de gemeente Breda sinds 2016 heeft is erg in trek. De afgelopen jaren heeft de gemeente er elk jaar 60.000 euro voor uitgetrokken. De subsidie bedraagt €20 of €30 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type groene dak. Particulieren kunnen maximaal 4.500 euro krijgen en bedrijven 18.000 euro.

De 60.000 euro bleek zowel in 2018 als in 2019 niet genoeg en werd in de loop van de jaren met gemiddeld ruim 20.000 euro opgehoogd. Gezien de grote belangstelling heeft het college van B en W besloten vanaf dit jaar het subsidieplafond voor groene daken naar 100.000 euro te tillen.


Groene daken zijn er in veel verschillende vormen, soorten en maten en passen op vrijwel ieder plat en schuin dak. Schuurtjes, tuinhuisjes, veranda’s, garages, carports en zelfs complete daken van kantoor- en bedrijfspanden zijn zeer geschikt voor het aanleggen van een groen dak.

Naast het vasthouden van regenwater en het opnemen van fijnstof en CO2 heeft een groen dak tal van andere voordelen. Zo zorgen groene daken voor verkoeling van het pand en de omgeving (minder hittestress), zorgt het voor geluidsisolatie en meer biodiversiteit van planten en dieren en het verlengt ook meteen de levensduur van het dak.

Niet voor niets stappen steeds meer huiseigenaren over op een groen dak. Om het aanleggen van groene daken te stimuleren hebben veel Nederlandse gemeenten een subsidieregeling in het leven geroepen. Ook de gemeente Breda heeft een subsidieregeling voor groene daken. In onderstaand document (zie download ‘Subsidie voor een groen dak gemeente Breda‘) is meer informatie te vinden over o.a. de voordelen van een groen dak, wat je moet weten over de subsidie, indicatie van de criteria en de nadere regels voor subsidieverstrekking.

Tienduizenden vierkante meters aan onbenutte daken liggen te wachten op vergroening. Als student Built Environment – Ruimtelijke Ordening en Planologie ben ik dagelijks bezig met vraagstukken over duurzaamheid en klimaat – waaronder het verduurzamen van woningen.

Overweeg je een groen dak aan te (laten) leggen maar weet je niet zo goed waar te beginnen of zie je door de bureaucratische bomen het bos niet meer? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via info@larshobma.nl of de contactpagina. Dan gaan we samen de mogelijkheden bekijken en bespreken.

Deel dit bericht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *